Strijd tegen plastic

Terwijl de ene klant dolblij is vanwege de mogelijkheid bij ons alles los/verpakkingsvrij te kopen, wordt de andere klant een beetje kribbig bij het zien van plastic in onze winkels. We vinden het lastig. Een proef met het weglaten van al het plastic werd niet goed ontvangen. Klanten liepen boos de winkel uit omdat ze geen boodschappentas bij zich hadden. Anderen klanten waren juist tegen het gebruik van papieren zakjes. Hoe gaan we dit oplossen?

De oplossing ligt er al. Al sinds we onze eerste winkel opende, veertig jaar geleden, bieden wij de klant de mogelijkheid om alles verpakkingsvrij* te kopen. Bij ons geen plastic appels op schaal, of verpakte witlof. De keuze ligt dus bij de klant zelf. Wil je milieubewust zijn? dat kan. Ben je je tas vergeten en heb je toch zin in fruit, kies dan voor een tas. Je kunt kiezen uit een plastic, papieren of katoenen tas. (binnenkort verkrijgbaar). De wasbare groente- en fruitzakjes zijn bij ons van harte welkom. Ook is er binnenkort de mogelijkheid om je eigen bakje mee te nemen als je salades of maaltijden gaat scheppen. "Zero Waste dus!’’

Kortom, we hopen dat elke klant uiteindelijk de boodschappentas meeneemt. We leggen de focus in de winkel op bewustwording van plasticgebruik en hopen dat iedereen daarin gaat minderen. Maar de keuze ligt ook vooral bij jezelf. Geef dus het goede voorbeeld!

*Vooral in de wintermaanden kan het voorkomen dat sommige producten - zoals komkommer- toch in plastic verpakt zijn. Dit is noodzakelijk om de versheid te garanderen. Om de komkommers als voorbeeld te nemen: ze moeten een lange tocht doorstaan en soms duurt het wel twee dagen voordat ze bij ons in de winkel zijn. Met het plastic jasje wordt de houdbaarheidsdatum verlengt. Wil je geen plastic om je groenten of fruit? Overweeg dan om alleen nog groenten en fruit van het seizoen te eten. De Hollandse groenten en fruit bieden wij wel zonder plastic aan.