Hoe duurzaam zijn jullie?

Welnu, dat is een interessante vraag.
Ja, wij zijn duurzaam, heel erg zelfs, al zien onze winkels er zo op het eerste gezicht misschien niet uiterst ’groen’ uit. Maar je kunt bij ons al meer dan dertig jaar zo goed als VERPAKKINGSVRIJ winkelen. Wij verkopen vrijwel alles LOS. Bij ons geen appels op schaal met plastic verpakt. Of mandarijnen in een plastic netje.

Jaja, en de komkommers dan? En de bospeen? en de pitloze druiven?
Komkommers komen in het najaar en winter uit Zuid Europa. Ze moeten dan een barre tocht doorstaan. Eenmaal hier, komen ze vanuit een warm klimaat in ons koude kikkerlandje. Dat vinden ze niet prettig en bederven dan sneller. Klanten, willen harde komkommers. Na zo’n tocht kunnen we dat niet garanderen. Daarom verpakken de telers de komkommers in een jasje. Zodat ze de tocht goed doorstaan en we geen klanten krijgen die klagen omdat de komkommers na twee dagen al wit uitslaan.
Hetzelfde geldt voor de bospeen en andere koude-gevoelige producten. Oplossing: meer producten van het seizoen eten: dus van Hollandse bodem.
De pitloze druiven zijn een ander verhaal. Het is nog een relatief nieuw product die - om onderscheidend te zijn- alleen in plastic bakjes wordt aangeboden. Goed nieuws: dit voorjaar hebben wij de eerste LOSSE pitloze druiven ingekocht uit Zuid Afrika. De prijs was nog niet zo aantrekkelijk maar we hopen dat dit snel gaat zakken. Maar wellicht is het ook een overweging om gewoon weer druiven met pitjes te gaan eten. Daar is toch niets mis mee? Ze zijn lekkerder, goedkoper en je kan ze los kopen.

Wat is dat toch met al die plastic tassen aan de haken?
Veel van onze winkels zitten in winkelcentra. Vaak lopen mensen langs, zien ons heerlijke fruit en willen dan nog even snel wat ’meepakken’. Zo’n voorverpakte tas is dan makkelijk want vaak vergeten deze mensen hun boodschappentas. Voor deze snelle beslissers, houden we deze optie open. Ook voor mensen die wat minder mobiel zijn willen we deze mogelijkheid blijven bieden.  Maar, er hangen sinds kort ook papieren zakken en we zijn bezig met een goede katoenen shopper die snelle beslissers tegen een kleine vergoeding kunnen aanschaffen. Er wordt dus aan gewerkt. Kortom, we moedigen alle mensen aan hun boodschappentas mee te nemen, zodat deze voorverpakte tassen straks niet meer nodig zijn. Sowieso liggen overal in de winkel ook papieren zakken. Het gebruik van de nylonfruitzakjes van de Action en AH, moedigen we dan ook van harte aan.


En die saladebakjes dan? mogen we niet zelf bakjes meenemen?
Dat is lastig. Al onze rauwkostsaladebarren staan onder strenge controle van de Keuringsdienst van Waren. Zelf een bakje meebrengen is een goed idee, maar wij kunnen niet controleren of dat bakje goed is afgewassen volgens de hygienevoorschriften. (zitten er bijvoorbeeld melkresten in etc). Het goede nieuws is: We zijn aan het kijken hoe we dit op kunnen lossen. Bijvoorbeeld door onze versgarantie te laten vervallen bij het meebrengen van eigen bakjes.

Ik zie toch dingen die beter kunnen.
Dat is mooi, (opbouwende) kritiek horen we graag en gaan dan ook graag met je in gesprek. Stuur een mailtje naar [email protected] met je uiteenzetting en wellicht draagt jouw reactie wel bij aan een nog milieubewuster beleid!